Lichaamsanalyse: Wat is spiermassa (Muscle mass)?

Lichaamsanalyse is een belangrijk onderdeel van de gezondheids- en fitnesswereld.

Een essentieel aspect hiervan is het begrijpen van wat spiermassa, of 'muscle mass' in het Engels.

Spiermassa verwijst naar het gewicht van de spieren in het lichaam. Het is een belangrijke component van de totale lichaamssamenstelling, die ook vetmassa, botten en water omvat.

Spieren spelen een cruciale rol in het dagelijks leven; ze helpen bij beweging, ondersteunen het skelet, en dragen bij aan de algehele stofwisseling.

Wil je hier meer over weten? Lees dan verder.

Wat is spiermassa?

Spiermassa betreft het gewicht van de spieren in je lichaam in kilo's. Als het op energieverbruik aankomt, zijn spieren net motoren.

Wanneer het lichaam spierweefsel opbouwt, verbrandt het continu energie en vet.

Dit komt omdat spierweefsel metabool actiever is dan vetweefsel, wat betekent dat het meer calorieën verbrandt, zelfs in rust.

Naarmate jouw spiermassa toeneemt, kan jouw lichaam meer calorieën/energie verbranden.

Hierdoor neemt het basaal metabolisme (BMR) toe, wat helpt bij het afvallen. BMR is de hoeveelheid energie uitgedrukt in calorieën die het lichaam nodig heeft om de basisfuncties in rust te onderhouden.

Dit omvat processen zoals ademen, bloedcirculatie en celproductie.

Een hoger BMR betekent dat het lichaam meer energie verbruikt in rust, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies of het makkelijker op peil houden van het gewicht. 

Wanneer is het meten van spiermassa interessant?

De meetwaarde 'spiermassa' valt ook onder de lichaamsanalyse. Deze interessante meetwaarde geeft aan voor hoeveel procent jouw lichaam uit spieren bestaat.

Spiermassa is interessant wanneer je actief aan sport en/of krachttraining doet, maar ook wanneer je gewoon iets fitter wilt worden.

Wanneer je vetpercentage daalt, maar je spiermassa toeneemt, heeft dat namelijk een positief effect op je lichaam. Wanneer je vetpercentage daalt, word je slanker.

Wanneer je spieren groter worden, worden deze ook zwaarder en jij dus ook. Als je vetpercentage daalt en spiermassa toeneemt kan het dus zijn dat je in gewicht hetzelfde blijft, maar er wel fitter uitziet.

Jouw spiermassa meten

Jouw spiermassa meten is een cruciale stap om inzicht te krijgen in je algehele fysieke gezondheid en fitnessniveau.

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om de spiermassa te meten, variërend van eenvoudige thuis metingen tot meer geavanceerde klinische procedures.

Een veelgebruikte methode thuis is het gebruik van een meetlint om de omtrek van spiergroepen te meten.

Hoewel dit een ruwe schatting geeft, kan het nuttig zijn voor het volgen van veranderingen over tijd.

Voor een nauwkeurigere meting kunnen bio-elektrische impedantieanalyse (BIA) weegschalen worden gebruikt, die een schatting geven van spiermassa door de elektrische weerstand in het lichaam te meten.

Nog preciezer zijn DEXA-scans (Dual-Energy X-ray Absorptiometry), die niet alleen de spiermassa, maar ook de botdichtheid en vetmassa in detail kunnen bepalen.

Deze metingen kunnen helpen bij het opstellen van persoonlijke fitnessdoelen, het bijhouden van vooruitgang en het zorgen voor een evenwichtige lichaamssamenstelling.

Spiermassa opbouwen

Het opbouwen van spieren gebeurt in de sportschool, maar ook in de keuken. Bij het opbouwen van spiermassa gaat het niet alleen om het heffen van gewichten.

Voor spieren is eten net zo belangrijk als het trainen zelf. Combineer jouw training dus met goed eten.

Wanneer je spiermassa wilt opbouwen is het ook belangrijk wat je eet. Houd bij wat je eet en drinkt, niet alleen het aantal calorieën, maar ook de voedingsstoffen.

Om spieren op te bouwen heeft het lichaam eiwitten nodig. Het is daarom belangrijk veel eiwitten op te nemen in je nieuwe voedingsschema.

Denk aan producten als kip, kalkoen, yoghurt, bonen, noten en verschillende soorten vis. Vergeet echter niet dat je ook koolhydraten en gezonde vetten nodig hebt.

Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon en eet naast eiwitrijk voedsel ook voldoende groenten om spiermassa op te bouwen.

Ander belangrijke factoren om spiermassa op te bouwen zijn:

Naast regelmatige en intensieve training zijn er andere cruciale elementen die bijdragen aan het opbouwen van spiermassa.

Allereerst is het belangrijk om voldoende water te drinken. Hydratatie speelt een sleutelrol in spierherstel en -groei.

Verder is het essentieel om naast de training ook voldoende rust te nemen. Rustdagen zijn belangrijk voor spierherstel en -groei.

Een goede nachtrust is eveneens cruciaal, aangezien tijdens de slaap belangrijke spierherstel- en groeiprocessen plaatsvinden.

Daarnaast is het aan te raden om alcohol te vermijden, omdat het de spieropbouw kan vertragen en de hersteltijd kan verlengen.

Tot slot is het beheersen van stress belangrijk. Langdurige stress kan leiden tot een verhoogde productie van het hormoon cortisol, wat spierafbraak kan bevorderen.

Door deze factoren in acht te nemen, kan de opbouw van spiermassa effectiever worden ondersteund.

  Meer te weten komen over de lichaamsanalyse?

  Wil jij weten welke meer weten over lichaamsanalyses en hoe deze metingen berekent worden en wat iedere meting vertelt over jouw lichaam? Lees dan onze blogs over lichaamsanalyse:

  (Dit artikel is geschreven door Zoluko en wordt gesponsord door: fitness-afvallen.jouwpagina.nl)

  GezondheidOverigSpiermassaVetpercentage

  Plaats een reactie

  Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd