Lichaamsanalyse: Wat is spiermassa (Muscle mass)?

Wanneer is het meten van spiermassa interessant?

De meetwaarde 'spiermassa' valt ook onder de lichaamsanalyse. Deze interessante meetwaarde geeft aan voor hoeveel procent jouw lichaam uit spieren bestaat.

Spiermassa is interessant wanneer je actief aan sport en/of krachttraining doet, maar ook wanneer je gewoon iets fitter wilt worden.

Wanneer je vetpercentage daalt, maar je spiermassa toeneemt, heeft dat namelijk een positief effect op je lichaam. Wanneer je vetpercentage daalt, word je slanker.

Wanneer je spieren groter worden, worden deze ook zwaarder en jij dus ook. Als je vetpercentage daalt en spiermassa toeneemt kan het dus zijn dat je in gewicht hetzelfde blijft, maar er wel fitter uitziet.

Jouw spiermassa meten

Wil jij jouw spiermassa weten en over een bepaalde periode de progressie meten? Dan is een slimme weegschaal wat jij nodig hebt.

De slimme weegschaal meet binnen enkele seconden jouw spiermassa en 10+ andere lichaamsmetingen. 

Wat is spiermassa?

Spiermassa betreft het gewicht van de spieren in je lichaam in kilo's. Als het op energieverbruik aankomt, zijn spieren net motoren. Wanneer het lichaam spierweefsel opbouwt, verbrandt het continu energie en vet.

Naarmate jouw spiermassa toeneemt, kan jouw lichaam meer calorieën/ energie verbranden.

Hierdoor neemt het basaal metabolisme (BMR) toe, wat helpt bij het afvallen. Dit begrip wordt nader toegelicht in het volgende hoofdstuk.

Spiermassa opbouwen

Het opbouwen van spieren gebeurt in de sportschool, maar ook in de keuken. Bij het opbouwen van spiermassa gaat het niet alleen om het heffen van gewichten.

Voor spieren is eten net zo belangrijk als het trainen zelf. Combineer jouw training dus met goed eten.

Wanneer je spiermassa wilt opbouwen is het ook belangrijk wat je eet. Houd bij wat je eet en drinkt, niet alleen het aantal calorieën, maar ook de voedingsstoffen.

Om spieren op te bouwen heeft het lichaam eiwitten nodig. Het is daarom belangrijk veel eiwitten op te nemen in je nieuwe voedingsschema. Denk aan producten als kip, kalkoen, yoghurt, bonen, noten en verschillende soorten vis.

Vergeet echter niet dat je ook koolhydraten en gezonde vetten nodig hebt. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon en eet naast eiwit-rijk voedsel ook voldoende groenten om spiermassa op te bouwen.

Ander belangrijke factoren om spiermassa op te bouwen zijn:

  • Drink voldoende water
  • Naast intensieve training, ook rust nemen
  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Vermijd alcohol
  • Probeer stress te minimaliseren

Meer te weten komen over de lichaamsanalyse?

Via bol.com is een slimme weegschaal verkrijgbaar voor nog geen 30 Euro. Bovendien wordt de weegschaal met spiermassa meting gratis bij bezorgd. 

Zelf meet ik iedere twee weken tot 4 weken mijn progressie. Je zult geen spijt hebben van deze aankoop.

Wil jij weten welke lichaamsanalyses Zoluko Slimme Weegschaal analyseert, hoe deze metingen berekent worden en wat iedere meting vertelt over jouw lichaam? Lees dan onze blogs over lichaamsanalyse:

(Dit artikel is geschreven door Zoluko en wordt gesponsord door: fitness-afvallen.jouwpagina.nl)

GezondheidOverigSpiermassaVetpercentage

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd