Hoe werkt spieropbouw?

Spieropbouw gaat niet vanzelf en is een lang proces. Maar met de nodige discipline en doorzettingsvermogen kom je al een heel eind. Alleen trainen voor spieropbouw is tegenwoordig echt niet alleen maar voor stoere mannen.

Steeds meer vrouwen trainen ook om een gespierd lichaam te krijgen. Het trainen voor spieropbouw is tegenwoordig misschien wel het populairste sportdoel onder fanatieke sporters. 

Voor optimale spieropbouw is het wel belangrijk om op een aantal punten goed te letten. In dit artikel leggen we je uit wat spieropbouw nou precies is en waar je op moet letten als spieropbouw jouw doel is!

De theorie achter spieropbouw

Veel fanatieke sporters willen graag een gespierd lichaam. Vaak doen ze dit door veel spieren te hebben in combinatie met een laag vetpercentage.

Juist dan zie je die buikspieren er goed uitspringen in de zomer. Maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Om aan te komen in spiermassa en niet in vet moet je een positieve energiebalans creëren. Energiebalans geeft namelijk het verschil aan tussen energiegebruik en energie inname.

Is je energie inname hoger dan je energiegebruik? Dat betekend dat je een positieve energiebalans hebt. Is je energie inname lager dan je energiegebruik? Dan heb je een negatieve energie balans en val je af.

Als je een positieve energiebalans aanhoudt, dan krijgt je lichaam een overschot aan energie binnen. Het overschot aan energie wordt opgeslagen in je lichaam en dan bij voorkeur als vet.

Dit betekend dat je dan aankomt in lichaamsgewicht. Progressieve krachttraining in combinatie met een kleine positieve energiebalans zorgt dus weer voor spieropbouw.


Wat is de meest effectieve trainingsmethode voor spieropbouw?

Progressieve overbelasting van de spieren is het allerbelangrijkste als jouw doel spieropbouw is. Hiermee bedoelen we het continue verzwaren van de gewichten waarmee je traint, en dat iedere training opnieuw.

Het is wel belangrijk om je lichaam te voorzien van eiwitrijk voedsel en voldoende rust voor maximale spieropbouw.

Waarom werkt progressieve overbelasting zo goed voor spieropbouw?

Met progressieve overbelasting zorg je steeds opnieuw voor spierschade. Je lichaam gaat na een zware training de spierschade herstellen en maakt de spiervezels iets groter en sterker voor de volgende overbelasting van dezelfde orde.

Dit hele proces noemen we supercompensatie. Het wel belangrijk om te weten dat supercompensatie alleen optreedt als je lichaam wordt voorzien van voldoende energie, eiwitrijk voedsel, en voldoende rust.

Welke resultaten kun je boeken met spieropbouw?

Spieropbouw is een lang proces en vraagt om veel doorzettingsvermogen en discipline. Alle tijd die je mee kan pakken zijn meer dan welkom. De meeste spieropbouw zul je creëren in het eerste jaar dat je bezig bent dit op te bouwen.

In een ideale situatie kan een man wel 3 tot 5 kilo aankomen in spiermassa in het eerste jaar. Voor vrouwen is dat 2 tot 3 kilo spiermassa.

De hoeveelheid spiermassa die je opbouwt na het eerste jaar trainen zullen geleidelijk afnemen. Het is dus heel belangrijk dat je doorzet.

Het volhouden van progressieve krachttraining in combinatie met de juiste voeding en voldoende rust, zullen leiden tot een mooi en gespierd lichaam!

Wanneer kan je beginnen met spieropbouw?

Met progressieve krachtraining kun je direct beginnen. Dit kan in de sportschool of vanuit je eigen huis. Onze producten bieden de oplossing om je spieren te versterken zonder een sportschool te hoeven bezoeken.

Wil jij thuis sporten met jouw eigen trainingsschema? Perfect! Bij aankoop van een Zoluko product ontvang je een gratis e-boek gevuld met fitness oefeningen en uitgebreide uitleg.

De volgende fitnessattributen zijn een musthave voor iedere thuis sporter:

Welk trainingsschema heb ik nodig voor optimale spieropbouw?

Bij een trainingsschema voor optimale spieropbouw moet de focus vooral liggen op veel compound oefeningen. Denk hierbij aan de bench press, deadlift, squat en shoulder press.

Een compound oefening focust zich op één bepaalde spiergroep, maar tijdens de uitvoering van de oefening pak je meerdere spieren mee in één beweging.

Omdat je de totale spiermassa aan het werk zet, ontstaat er een grote uitstoot van testosteron. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in het spieropbouw proces.

Ongeveer twee derde van je trainingsschema moet bestaan uit verschillende compound oefeningen met vrije gewichten. Eén derde van je trainingsschema kun je opvullen met verschillende isolatie oefeningen.

Kom meer te weten over compound oefeningen in ons artikel: Meer spieren kweken in minder tijd.

Conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd wat de theorie achter spieropbouw is en welke resultaten je kunt boeken met spieropbouw. Daarnaast hebben we besproken wat de meest effectieve trainingsmethode is voor optimale spieropbouw.

Ben je klaar na het lezen van deze informatieve blog om te werken aan maximale spieropbouw? Wacht niet langer en kom in actie!


 Dit artikel is gesponsord door: http://sport-fitness.starttopper.nl

Spiermassa

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd