8 Pull up bar oefeningen - pull up stang - pull up bar deur

Wil jij meer te weten komen over pull up bar oefeningen? Dan ben je op het juiste adres. In dit artikel lichten wij 8 verschillende oefeningen met een pull up bar toe.

We maken een onderscheid in niveau, zodat zowel de ervaren sporter als beginner op een uitdagende manier kan trainen met pull up bar.

Pull ups leren

Pull up oefeningen worden uitgevoerd met jouw lichaamsgewicht en kunnen daarom als beginner erg zwaar zijn. Het kost dus tijd om pull ups te leren.

Neem voldoende rust tussen de oefeningen en start altijd met een warming-up. Zo verklein je de kans op blessures aanzienlijk.

Zijn pull up oefeningen nog te zwaar? Geen probleem! Maak gebruik van een elastiek om pull ups te leren. De pull ups met elastiek, ook wel assisted pull up genoemd helpt om jouw spieren te versterken.

Pull ups met elastiek zijn aan te raden voor de beginnende sporters. Onze Zoluko pull up bar zijn op bol.com verkrijgbaar inclusief elastiek. Bekijk hier.

Pull up bar deur

De pull up bar deur is één van onze favorieten apparaten als het gaat om thuis trainen. De stang kan eenvoudig tussen de deuropening of muur bevestigd worden met één simpele handeling.

Daarnaast is het mogelijk je hele lichaam te trainen met een pull up bar deur.

8 Pull up bar oefeningen

Ben je benieuwd welke verschillende pull up oefeningen je allemaal kunt uitvoeren met een pull up bar deur? In de volgende hoofdstukken leren we jou 8 verschillende oefeningen die het beste zijn voor spiergroei.

Pull up

Eén van de bekendste pull up oefeningen die je kunt doen met de pull up bar deur zijn standaard pull ups, ook wel optrekken genoemd. Met deze pull up bar oefening gebruik je jouw eigen lichaamsgewicht als weerstand.

De pull up oefening kan worden uitgevoerd met smalle, normale of brede handgreep, waarbij je de focus van spierbelasting kunt verleggen van de rugspieren naar de schouderspieren (en andersom).

Optrekken - Standard pull up - Pull up bar - Pull up stangg

Lees meer over deze pull up oefening: Standard pull up.

Met de pull up train je de rugspieren, schouders en triceps. Dit maakt deze pull up oefening één van onze favoriete oefeningen om de rugspieren mee te versterken.

Chin up

De chin up is vergelijkbaar met de pull up oefening. Het enige verschil zit in de handgreep. Bij een Chin up pak je de pull up bar deur met onderhandse greep. Jouw handpalmen zijn naar het lichaam gericht.

Met de chin up train je jouw rugspieren, schouders, maar ook (in mindere mate) jouw borstspieren en biceps. Hoe smaller de handgeep hoe meer de borstspieren worden belast.

Doordat meer grote spiergroepen betrokken zijn bij deze pull up oefening is het vaak eenvoudiger om als beginner te starten met de chin up.

Chip Up - Pull Up Bar Oefening - Pull up stang

One arm pull up

Zoals de naam van de oefening al zegt gebruik je bij de one arm pull up maar één arm tijdens het optrekken. Zoals bij de pull ups gebruik je bij de one arm pull up ook je rugspieren, borstspieren, biceps en onderarmen.

Echter is de one arm pull up oefening veel moeilijker te beheersen en enkel weggelegd voor de fanatieke krachtsporters.

Voor deze oefening is de pull up bar deur een uitstekende tool om deze oefening te leren beheersen. Maak gebruik van een weerstandsband of elastiek om de one arm pull up oefening te leren.

Muscle-up

De muscle-up is een hele bekende pull up oefening die populair is in de fitness en crossfit wereld. Het is één van de moeilijkste pull ups om te leren.
In tegenstelling tot de pull up en chin up kom je met de muscle-up met jouw hele bovenlichaam boven de stang uit.

Met muscle-ups train je nog veel meer spiergroepen aan dan met chin-ups. Zo gebruik je tijdens het optrekken van jezelf voornamelijk je bovenarmen, schouders en rugspieren.

Daarnaast worden je borst, buik en onderarmspieren ook aangepakt tijdens het opdrukken van jezelf in strekpositie.

Leg raise

De leg raise is een uitstekende pull up bar oefening om mee te beginnen aan de pull up bar deur. De leg raise is een extreem effectieve oefening om je buikspieren mee te trainen.

Er zijn verschillende vormen van de leg raise, maar een ieder van deze variaties is uiterst effectief om ijzersterke buikspieren te ontwikkelen.

Met de leg raise pak je vooral de onderkant van je buikspieren aan. Maar ook je dijen, rug en schuine buikspieren worden met de leg raise getraind.

Lees meer over deze pull up oefening: Hanging Knee Raises.

Hanging knee raises oefening - Pull up bar - Pull up stang - Optrekstang

Voorbeeld van Hanging Knee Raises.

Push ups

De pull up bar deur is ook een uitstekend apparaat om push ups te doen, ofwel opdrukken genoemd.

Vooral omdat je in een schuine positie de push ups kunt uitvoeren met de pull up bar deur, train je vooral de bovenkant van je borstspieren, maar ook je rugspieren komen aan bod.

Met deze pull up oefening gebruik je wederom jouw lichaamsgewicht als weerstand en train je naast de borstspieren ook je rompspieren en je benen, doordat je jouw lichaam gedurende de oefening stabiliseert.

Toes to bar

De toes to bar is een uitstekende pull up bar oefening om je buikspieren ijzersterk te maken en werkt als volgt.

Hang aan de pull up bar deur in kaarsrechte houding met je benen naar beneden. Breng je voeten zo hoog mogelijk totdat je tenen de stang aanraken.

De toes to bar is een oefening die veel kracht kost en daarom is het belangrijk goed te blijven ademen tijdens het uitvoeren van deze oefening.

Stretchoefeningen

Bovengenoemde oefeningen met een pull up bar deur dragen bij aan het trainen en versterken van jouw spieren.

Doordat je zelf de hoogte bepaald, waarmee je een pull up bar deur klemt tussen een deurpost is de stang ook uitermate geschikt voor stretchoefeningen.

Stretchoefeningen zijn enorm belangrijk om blessures te voorkomen voordat je aan een workout begint. Zo worden stretchoefeningen vaak gebruikt voor het hardlopen om blessures te voorkomen.

Versterk Je Spieren Thuis met Pull-Up Oefeningen

Zeg vaarwel tegen de sportschool en hallo tegen effectieve thuisworkouts met pull-up oefeningen. Ongeacht je ervaringsniveau, een pull-up bar deur transformeert je huis in een fitnessparadijs. Of je nu beginner bent of een doorgewinterde sporter, de diversiteit aan oefeningen biedt voor ieder wat wils.

Geïnspireerd om thuis aan de slag te gaan?

Ontdek hoe onze Zoluko coaching jou kan ondersteunen bij het behalen van je fitnessdoelen, zonder de stap naar een sportschool te hoeven zetten. Ons team biedt je de tools en begeleiding die je nodig hebt om je sterker, zelfverzekerder en energieker te voelen. Sluit je aan bij de vele tevreden klanten en laat ons je helpen om vanuit huis jouw potentieel te maximaliseren.

Benieuwd naar een persoonlijke benadering voor thuisfitness?

Laat Zoluko Lifestyle Coaching jouw partner zijn op weg naar een sterker en gezonder lichaam, helemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Conclusie

In dit artikel hebben we 8 oefeningen uitgelicht van de talloze oefeningen die je kunt uitvoeren met een pull up bar deur. En dat allemaal vanuit het comfort van je eigen huis!

Ben je klaar na het lezen van deze informatieve blog over de verschillende oefeningen die je kunt uitvoeren met een pull up bar deur om maximaal resultaat te boeken uit jouw thuis sportsessies?

Wacht dan niet langer en begin met trainen met onze pull up bar deur en werk aan een sterk en gezond lichaam!

Krachttraining

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd