Is het verstandig om te trainen met spierpijn

Je hebt hard getraind in de sportschool. De volgende ochtend als je wakker wordt begin je spierpijn te krijgen. Je spieren voelen zwaar en pijnlijk aan. Je vraagt je vervolgens af of het verstandig is om te gaan trainen met spierpijn, of dat het toch beter is om een rustdag in te plannen. Aan welke sport je ook doet, spierpijn kan een drempel zijn om wel of niet te gaan sporten.

In deze informatieve blog proberen we zo duidelijk mogelijk advies te geven of trainen met spierpijn nou wel zo verstandig is. Wil je tips om je spierpijn te verminderen? Lees dan ook onze andere blog: Spierpijn verminderen? Tips en trucs om spierpijn te verminderen  

Trainen met spierpijn: wat is spierpijn?

Spierpijn door sporten wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spieren of een afbraak in het spierweefsel. Je lichaam gebruikt satellietcellen om de kleine scheurtjes te herstellen en bouwt op deze wijze meer spiermassa op in de loop van de tijd. Om dit proces te laten optreden is het belangrijk om voldoende te rusten en eiwitten in je dieet op te nemen.

Overigens kan het toevoegen van een zwaardere training, of een compleet nieuwe training, een toename aan spierpijn veroorzaken. Daarnaast kan er na een tijdje gewenning optreden als je een langere periode dezelfde training uitvoert. Je spieren zullen dan niet zo makkelijk meer breken of scheuren. Daarom is het belangrijk om veel te variëren van training, of je training te verzwaren om de gewenste gains te krijgen.


Wanneer niet trainen met spierpijn?

Zoals hierboven vermeld hebben je spieren voldoende rust en eiwitten nodig om goed te herstellen. Heb je moeite om de juiste vorm te behouden omdat de spierpijn zo hevig is? Dan is het niet verstandig om te gaan trainen met spierpijn. Dit kan alleen maar blessures veroorzaken en daar zit niemand op te wachten.

Overigens is het ook niet verstandig om spieren te gaan gebruiken waar je echt veel spierpijn ervaart. Heb je bijvoorbeeld op maandag je borstspieren getraind, train dan de volgende dag een andere spiergroep. Daarnaast is het belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Het kan ook wel eens voorkomen dat er sprake is van gewrichtspijn. Dan is het absoluut niet de bedoeling dat je gaat trainen met spierpijn.

Wanneer wel trainen met spierpijn?

Zoals hierboven vermeld zijn er een paar factoren die mee kunnen spelen waardoor het niet verstandig is om te gaan trainen met spierpijn. Buiten deze factoren om is het in de meeste gevallen geen probleem om te gaan trainen met spierpijn. Het is wel belangrijk om een goede warming-up te doen voordat je begint met trainen. Dit zorgt ervoor dat het bloed lekker doorstroomt in je lichaam. Tevens zul je hierdoor tijdens de training ook een stuk minder last hebben van spierpijn.

Daarnaast hebben diverse onderzoeken aangetoond dat trainen met spierpijn geen invloed heeft op de spierpijn, spierbeschadiging, herstel, kracht of range of motion. Let wel op, trainen met spierpijn zorgt in veel gevallen dat je minder goed kunt presteren. Hiervoor is natuurlijk een simpele oplossing, train een andere spiergroep die dag. Zo krijgen de spieren waar je spierpijn ervaart rust, en kun je maximaal vlammen met de andere spiergroep. 

Trainen met spierpijn: waarom is rust zo belangrijk?

Naast gezond eiwitrijk voedsel is het even belangrijk om voldoende te rusten na een stevige training. Zoals hierboven vermeld krijg je door te trainen hele kleine scheurtjes in je spieren en spierweefsel. Door voldoende rust en eiwitrijk voedsel worden deze scheurtjes weer hersteld en bouw je in de loop van tijd meer spiermassa op.

Daarnaast zal je ook merken dat je prestaties omhoog gaan als je voldoende rust. We noemen dit supercompensatie. Hoe verder je komt in je training, hoe minder gewicht je zult tillen, en hoe sneller je verzuurt. Je lichaam gaat daarna vervolgens aan de slag om de eerder genoemde spierscheurtjes te herstellen, en je spieren worden hierdoor ook groter. Maar om dit gewenste effect te krijgen moet je lichaam voldoende rusten.

Conclusie

In deze informatieve blog hebben we verteld dat je in de meeste gevallen kan trainen met spierpijn. Er kunnen ook factoren meespelen waardoor je niet kunt trainen met spierpijn. Het hangt er dus vanaf per situatie of dit handig is om wel of niet te doen. Als je zorgt voor voldoende rust en eiwitrijk voedsel, zou trainen met spierpijn in de meeste gevallen geen probleem moeten zijn. Wel adviseren we om spiergroepen waar je hevige spierpijn ervaart rust te gunnen. Zo kun je weer maximaal vlammen met andere spiergroepen!


KrachttrainingOverig

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd