De cobra stretch, ook wel yoga cobra genoemd is een strekoefening die zijn origine te danken heeft aan yogi’s. Echter is de cobra stretch uitermate geschikt voor thuis sporters die hun training afronden en eindigen met een stretchoefening.

Het fijne van de cobra stretch is dat deze oefening breed inzetbaar is bij yoga, fitness, maar bijvoorbeeld ook na krachtsport zoals boksen. Bovendien is de cobra stretcht toepasbaar voor zowel beginnende als ervaren sporters.


Welke spiergroepen gebruik je bij de cobra stretch?

Anatomie Cobra Stretch

Met de cobra stretch strek je jouw heupgewrichten, schouders, hart en longen. En stimuleer je jouw spinale proces, nieren, spijsverterings- & voortplantingsorganen.

Daarnaast versterk je de volgende spiergroepen:

 • Latissimus dorsi
 • Erector spinae
 • Trapezius
 • Bilspieren
 • Buik
 • Dijen
 • Deltoids
 • Biceps

De voordelen van de Cobra Stretch

Enkele voordelen van de cobra stretch zijn onder andere het strakker maken van onze billen en het sterker maken van de spieren rondom de wervelkolom, schouders en armen. De cobra stretch is bijzonder effectief voor het strekken van de buikspieren en wordt veelal toegepast als afronding van een goede buikspiertraining.

Bovendien is de cobra stretch ook bewezen effectief bij het stimuleren van de spijsverteringsorganen en kan het stress verlichten. Niet voor niets is de cobra stretch een veel voorkomende stretchoefening in het yoga circuit.

Door goed op je ademhaling te letten tijdens de cobra stretch ben je op termijn in staat de houding langer vol te houden. Doorgaans wordt de cobra stretch tussen 30-120 seconden vastgehouden. Wanneer je goed op je ademhaling let zal je merken dat je lichaam kan ontspannen.

Cobra stretch executie

Cobra stretch
 1. Om een cobra stretch uit te voeren begin je op je buik. Je lichaam ligt plat op de fitness mat, waarbij ook je hoofd op de mat rust.
 2. Plaats je handen plat op de grond tussen je heupen en schouders.
 3. De benen plaatsen we parallel tegen elkaar met onze voeten op de grond.
 4. Vervolgens duw je jezelf omhoog door de spanning om je handen te verhogen met je armen. Zorg ervoor dat je bovenlichaam omhoogkomt.
 5. Bij een standaard cobra stretch kijk je schuin omhoog, waarbij ons nek in het verlengde is van de ruggengraat.
 6. Zorg ervoor dat de ellebogen niet naar buiten wijzen en houd de schouders in natuurlijke houding.
 7. Houd de cobra stretch pose 30 seconden vast, waarna je jouw lichaam langzaam laat zakken naar startpositie.

Cobra stretch variaties

Op de cobra stretch zijn meerdere variaties mogelijk, waarbij wij een tweetal variaties nader zullen toelichten. Bij de eerste variatie keer je vanuit de cobra stretch pose iedere 4-5 seconden langzaam terug naar startpositie. Door je bovenlichaam langzaam te laten zaken naar startpositie bouw je spanning op in de armspieren waardoor we onze borstspieren en triceps kunnen trainen. Deze variatie is een combinatie van een cobra stretch en een push up.

Voor de tweede variatie houd je dezelfde executie aan zoals omschreven, maar gebruik je de cobra stretch pose om jouw nekspieren te strekken. Deze pose wordt veelal gebruik na vechtsport zoals boksen waarbij men veel spanning op de nekspieren heeft opgebouwd tijdens een intensieve training. We strekken onze nekspieren door langzaam van onder naar boven te kijken en vervolgens van links naar rechts. Draai vervolgens je nek langzaam met de klok mee in een grote cirkel. Herhaal nogmaals tegen de klok in. Je zult merken dan jouw nek spieren door deze cobra stretch variatie ontspannen aanvoelen.


ArmenBillenBovenbenenBuikspierenRugSchoudersStretch

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd